Mayer Márton kóstoló, Sopron, 2024.06.07.

Jakab Tamás bor szakértő-borszakíró tollából

Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete
Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa
Rejpál-ház

A helyszínről

A Rejpál-ház Sopron történelmi belvárosában maga is veretes történelemmel bír: gótikus
alapokon, reneszánsz és kora barokk átépítések után a XVIII. századra nyerte el a mai látható
formáját. Ez a mai forma jelenleg a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének
köszönhető, akik hosszú évek munkájával tették hangulatossá az egykor már-már romokban
lévő házat. A ház zegzugos elrendezését kihasználva több kóstoló- illetve trezorterem áll
rendelkezésre, a kisebb és nagyobb kóstoló csoportoknak. Egy részben fedett, részben
napernyős megoldással részben fedhetővé tehető kerthelyiségben pedig akár 50-60 ember
egyidejű leültetésére is lehetőség nyílik.
Fontos megemlíteni, hogy a házban tartja hivatalos rendezvényeit az Európai borlovagrend
Hungária Konzulátusa is.
A minapi rendezvényen a kellemeset sikerült a hasznossal összevonni: villányi borász már
régen nem szerepelt soproni rendezvényen, viszont most Mayer Mártonnak dolga akadt
Németországban, és vállalta, hogy útközben tesz egy megállót.

A borokról

Fehér küvé 2022: Chardonnay és Sauvignon Blanc házasítása. A Mayer-birtok Chardonnay
ültetvénnyel rendelkezik, amely önmagában véve egyre kevésbé piacos, így kerestek és
találtak is olyan szőlőt, amellyel házasítva egy ütőképes, könnyedebb, illatosabb, de
semmiképpen sem túlgondolt, belépő bort készíthetnének. Ez lett a Sauvignon Blanc.
Illatában enyhén túlsúlyban a Sauvignon, tavaszi virágcsokor, vágott fű. Ízben inkább
Chardonnay dominál, körte, némi érdekes keserű mandulás jelleg is. Az alkohol 13,5%, ez
érződik is a boron, sokat elvesz a bor könnyednek szánt jellegéből. 85/100


Rozé küvé 2023: az összes vörös fajta fokozatosan házasítva, azaz: Pinot noir, Kékfrankos,
Portugieser, Merlot, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc is található benne. Általában ez a
mennyiségi sorrend is. Jellemzően a pinot-kf-portugieser részből már Márton-napi újrozé
készül, később érkeznek a franciák, az így összeállított bor többször van töltve, ez a mostani
már a tavaszi, utolsó töltés. A sok fajtának megfelelően elég semleges illat és íz, leginkább
málna és pici eper, utóbbi főként ízben. 12,5% az alkohol, elég bubis, jórészt megőrzött CO2-
ből, ami kellemessé, roppanóssá teszi. 85/100


Portugieser 2023: ez a kékoportó egy erőteljesebb bor a portugieserek között, ezt a 13%
alkohol tartalom is mutatja. Sok tósztos, vajas kenyeres illattal és ízzel, a fajtatipikus jegyeket
némi földes-málnás ízjegyek teszik felismerhetővé. 84/100
Cabernet Sauvignon 2018. Komoly ugrás az eddig kínálathoz képest, mind fajtában, mind
érleltségben. Egy nagyon erőteljes alkoholos illattal nyit, viszont az érlelése miatt egész
gyümölcsös, fűszeres és szedres illattal folytatódik az észlelés. A magyarázat pedig az, hogy
50 hl-es magyar ászokhordóban érlelt a bor. A hordót egy jászberényi kádármester készítette,
eredetielg az Antinori családnak készült nagy hordókból hármat tudtak Mayerék „megcsípni”.
Visszakóstolva szép a gyümölcsösség, de nagyon erős marad az alkoholos érzet. 83/100
Merlot selection 2018. Ez is 14% alkohol tartalmú bor, mint a cabernet Sauvignon, de itt ez
nem érződik. Tipikus meggyes-ribizlis jegyek, az ízben zamatos, némi kakaó is megjelenik (a
jórészt 500 litere zempléni tölgy újhordókban érlelés hatására). A tanninok bársonyosak, de
még nem teljesen épültek be. 88/100

Kopár 2018: Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc-Merlot küvé, 40-30-30 részaránnyal.
Karakteres illat és íz, lakritz és sok hordófűszer, szegfűszeg és fahéj, némi szeder. A Cabernet
Francból ánizs is. A kortyban pici cseresznye magos kesernye, végül némi nugát. 14% ennek
is az alkohol, és itt ez nagyon rendben is van. Érlelve jórészt új barrique hordókban. 88/100
Az utolsó három tételnek van egy fantázianeve, ez pedig a „mayericun” – ugyanis már a
fiához kötődik a borok készítése.


Cabernet Franc 2020: picit fedett illat, szellőztetés után visszafogott, de elegáns vonal, ánizs,
negro, szőlővirág. Ízben ugyanez, zamatos, teljesen beépült tanninok. Egyensúlyos,
kifejezetten hosszú korty. 15% alkohol, de egyáltalán nem érezzük. Kizárólag új barrique
érlelés. Már most nagy bor, készen van, de pár évig még biztosan nagy bor is marad, érdemes
„bespájzolni” belőle. 92/100. 4 ezer palack készült.


Merlot 2020: Kísérleti tétel a „mayericum” családon belül. Ezt is picit szellőztetni kell. Utána
szilva, dohány és füst, majd ízben sok hordó fűszer, kakaó és nugát. Picit még érdes tanninok.
Picit kilógó alkohol. Meg bőven fejlődhet. Egy db 500 literes hordó kiválasztva. Most
8/100, de nagy jövő előtt áll, most még egyszerűen túl fiatal.


Cuvée 2020: A legnagyobb testű bor az összes tétel közül, robosztus, fűszeres, nagyon sok
fekete cseresznye, fekete szeder, fahéj. Ez is egy darab kiválasztott 500 literes hordó. 70%-
ban a 2020-as Kopárt tartalmazza, a többi része pedig plusz Cabernet Sauvignon és Cabernet
Franc Érdekes válogatás és egyben ízkombináció, önmagában szép tétel, bársonyos
tanninokkal, szép egyensúllyal, de lehet, hogy már túl sok itt a házasítás. Mindenesetre
nagyon egyben van, kiváló illat- és ízhatásokkal, 90/100.

 

A helyszínről

A Rejpál-ház kiváló adottságú „terep” a kisebb, 15-20 fős boros
rendezvényektől egészen a nagy, akár 50-60 fős ültetett rendezvényekig a borkultúra, a
borászok népszerűsítésére.
A rendezvényről. Kiválóan megszervezett rendezvény, kiváló helyszínen, egyedül a borok
kínálatának az ideje volt egy kicsit vontatott, viszont ezt a résztvevők többségének nem
okozott problémát.

Translate »