Fertődön temették újra Esterházy Antal herceget

szöveg: www.sopronmedia.hu

képek: Veres János borlovag

Ünnepélyes ceremónia keretében vettek végső búcsút Esterházy Antaltól a fertődi kastély kertjében. A néhai herceg földi maradványait a kismartoni Esterházy sírhelyből szállították Eszterházára, hogy a fertődi Esterházy családi sírdombon helyezzék végső nyugalomra.Az újratemetés előtt a fertőd-süttöri templomban tartottak szentmisét a herceg lelki üdvéért. A Veres András megyéspüspök által celebrált szentmisén az Esterházy család grófi ága is képviseltette magát. XIII. Esterházy Antal, a herceg fia búcsúzott édesapjától.

Ünnepélyes ceremónia keretében vettek végső búcsút Esterházy Antaltól a fertődi kastély kertjében. A néhai herceg földi maradványait a kismartoni Esterházy sírhelyből szállították Eszterházára, hogy a fertődi Esterházy családi sírdombon helyezzék végső nyugalomra.

Az újratemetés előtt a fertőd-süttöri templomban tartottak szentmisét a herceg lelki üdvéért. A Veres András megyéspüspök által celebrált szentmisén az Esterházy család grófi ága is képviseltette magát. XIII. Esterházy Antal, a herceg fia búcsúzott édesapjától.

Esterházy Antal herceg újra temetése

cof
cof
cof
cof
Temetés8
Temetés7
Temetés5
Temetés
Temetés 9
Temetés 6
Temetés 4
Temetés 3
cof cof cof cof Temetés8 Temetés7 Temetés5 Temetés Temetés 9 Temetés 6 Temetés 4 Temetés 3

– Ausztriában, Kismartonban korábban már eltemették, de ott nem volt jó helyen, elsősorban azért, mert az a kripta gyakran víz alá került. Ugyanis, ha erősen esett a víz, akkor a Lajta hegyről a víz pont oda folyt bele – emelte ki XIII. Esterházy Antal herceg. – Elhatároztuk hát, hogy nem hagyjuk ott. Olyan közel állunk Magyarországhoz, hogy az idehozatala mellett döntöttünk. Ő itt született és a II. Világháborúban a magyar hadseregben küzdött, mint önkéntes – emelte ki a herceg, aki hozzáfűzte: édesapja egy hatalmas példakép volt a számomra, mindent amit tanult Magyarországgal kapcsolatban, az ő oktatása során kapta meg, az élet legfontosabb értékeivel karöltve.

A herceg a második világháború végén 1944-ben esett el Magyarországon. Halála váratlanul érte a családot, hiszen már hazafelé tartott a frontról. – A Don-kanyarban harcolt a páncélos hadosztállyal és hősiesen helyt állt, nem esett baja – világított rá Esterházy Svetlana, XIII. Esterházy Antal herceg felesége. – Ő is azok között volt, aki elfogadta, hogy kikíséri a németeket Budapestről, de szerencsétlenül járt, mert a kommunisták aljas módon megölték és a gödörbe dobták. A család egy évig nem tudott róla – fűzte hozzá.

Esterházy Antal a fertődi Esterházy kastély sírdombján, szülei mellett a közös családi sírhelyen talált örök nyugalmat.

Az ünnepélyesen újratemetett Esterházy Antal a történelemkönyvek hasábjain leginkább az Almásy Lászlóval közös élményei kapcsán szerepel. A néhai herceg gyakorta síelt a felfedezővel, de a közös vadászat izgalmát is sokszor átélték. A barátok a hófödte hegycsúcsok hideg világában határozták el, hogy grandiózus expedíciót indítanak Afrikában.

Az izgalmas terveikről szóló hírek hamar szárnyra kaptak – sokan, például a király is meghívta őket, hogy meséljék el, mit tűztek ki célul. Így a kalandorok a tél elmúltával az esztendő legtikkasztóbb periódusában tudtak nekivágni a Nubiai sivatagnak – de egy úriember még a legviszontagságosabb helyzetben is úriember marad, ennek jegyében Esterházy Antal csokornyakkendővel ékesített fehér ingben vágott át a perzselő sivatagon.

A kalandozásokon kívül másik férfias szenvedély is meghódította Esterházy Antal szívét: az autóversenyzés – 1926. és 1929. között Bugattival szelte az aszfaltcsíkokat. A rendkívül bátor és aktív férfit tragikus gyorsasággal ragadta el a halál: 41 éves volt csupán, amikor megölték. Fia, XIII. Esterházy Antal herceg ekkor nyolcéves volt.

Translate »