Látogatás a Lővér Pincénél

Régóta terveink közt szerepelt, hogy Magyar Dezső borász rendtársunk, a Lővér Pince tulajdonosának meghívását elfogadjuk. Az időpontot június 7-re, péntekre egyeztettük. Vendéglátónk már az ajtóban nagy szeretettel és barátsággal várt minket. Az érkezőket hideg gyöngyöző rozé fröccsel és némi harapnivalóval kínálta. Erre az alkalomra sajnos nem minden rendtársunk tudott eljönni. A csapat nevében dr. Sztancs György mondott köszönetet, valamint megköszönte a lehetőséget, hogy az egyik híres soproni pincészetet közelebbről megismerhetjük. A borász a köszöntő után végig vezetett minket a pincészeten, ahol sok újdonságot is megtudhattunk a nagy múltú és sikeres vállalkozásról.

Sopronban és környékén a Lővér pince gazdálkodik az egyik legnagyobb területen, Balf és Fertőrákos dűlőin. Boraik több hazai és nemzetközi versenyt is nyertek. Svájc, Ausztria, Németország és Amerika a fő importőr. A borfogyasztók szeretik, hogy a fahordós és a fektetett palackos érlelés bukét ad a bornak. A borász először abba a helyiségbe vezette be rendtársainkat, ami egykor ifj. Flandorffer Ignác (Sopron XIX. század egyik leggazdagabb polgára) tulajdonában állt és amit egykor Schönfrisch & Kohn urak régi kereskedelmi pincéjének építettek. A Lővér pince 1974-ben renoválta a helyiséget, a pince történetéről a falon lévő dokumentumok és oklevelek is tanúbizonyságot tesznek.

A pincehelyiség után a laboratórium tisztaságú erjesztő, ülepítő tartályokat láthattuk, ahol ismét sok érdekes dolgot hallhattunk. Ezek után vendéglátónk a bor prezentációs helyiségbe kísért minket, ahol egy több tételes komplett borsort kóstolhatunk végig. Közben még néhány rendtársunk csatlakozott a csapathoz, akik egy másik fontos eseményen vettek részt. A borkóstoló közepén II. Legátunk szót kért és ismételten köszönetet mondott Magyar Dezső borászúrnak. Köszönetképp átadott egy fadobozos vörös bort vendéglátónknak, ezután ismertette az előttünk álló programokat és elmondta tennivalóinkat. A kóstoló lezárásaként a Lővér Pince által készített finom grappát kóstolhattuk meg. A programokért és a pincészet bemutatásáért köszönetet mondunk Magyar Dezső rendtársunknak és további sok sikert kívánunk munkájához.

Károlyi Balázs Gyula

Translate »