A Szent Orbán napi hegyünnep emlékei Velencéből

A Szent Benedictus Borlovagrend  Velence  Dr. Hajdu Frigyes elnök –nagymester meghívására 32 Magyar borrend –borlovagrend érkezett az országos találkozóra , ahol a Hungária Konzulátust a Legáció Sopron képviselte 4 fővel. A rendezvény 10.00h-kor Koszti András Velence város polgármestere köszöntőjével kezdődött. A megjelenteket L. Simon László országgyűlési képviselő is köszöntötte és külön kiemelte, hogy nagy öröm számukra ,hogy ilyen sok lovagrend és borrend tette tiszteletét.

Nagyon érdekes volt a történelmi áttekintés a Velencei borrend kialakulásáról és elhelyezkedéséről amivel  Vincz József ismertetett meg bennünket.. A Fejér megye két borvidékén öt markáns borrend tevékenykedik: A Velencei-tó körüli tájkörzetében a velencei székhelyű Szt. Benedictus Borlovagrend, Adonyban a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Székesfehérváron a Noé-Hegyi Szt. István Borlovagrend működik eredményesen. Minden borrend sajátos díszes öltözékkel, lánccal, nyakszalaggal, szigiliummal,  címerrel, zászlóval rendelkezik. külsőségeikben a középkori lovagrendi hagyományokra támaszkodnak, legendájukat, ceremóniájukat az  általuk képviselt borvidék, térség történelmi-kulturális szokásai, néprajzi és szakmai hagyományai, múltja alapján alakítják ki. Nevük utalhat a település vagy tájegység régi történelmi nevére, neves szülöttjére, történelmi személyiségre, a szőlő és  bor kultúrához  kapcsolódó szentekre. A rendezvény így kapta a Szent Orbán napi Hegyünnep elnevezést.

Az előadást követően borkostolóval egybekötött séta hajózáson vettünk részt a Velencei-tavon. A borászok a szép tárogató muzsika mellé kínálták a finomabbnál finomabb boraikat.  A hajó nemsokára kikötött Pákozdon és egy nagyon finom és bőséges ebéddel fogadták a résztvevőket a Szúnyog-szigeti Halászcsárdában. Ebéd után 16.00h-kor miután busszal visszaérkeztünk Velencére, kezdődött  a megjelent  Borrendek és Lovagrendek díszruhás felvonulása a Szent Orbán  emlékműhöz , ahol megtörtént az új rendtársak próbatétele  és felvétele is. Itt történt meg a IV. alkalommal megrendezett Szent Benedictus Borverseny eredmény hirdetése is.  . A rendezvény szervezéséért Dr. Hajdu Frigyes Elnök Nagymester fáradhatatlanul sokat tett ,tevékenykedett azért, hogy minden évben sikeres legyen és a megjelentek részére érdekes szakmai programokat szervezzen. Ez az idei évben is sikerült amit a borrend tagjainak nyitott pince látogatásával zártunk. Nagy szomorúságunkra  2019.08.18.-án eltávozott közülünk és most már az égieknek szervezi a rendezvényeket. A temetésén is reszt vettünk , ott is képviseltük a Hungária Konzulátust és egy utolsó főhajtással tisztelegtünk sírjánál. Emlékét megőrizzük ,számomra külön öröm, hogy barátja lehettem egy ilyen embernek, aki ennyit ténykedett a borrend képviseletében.

Nyugodjék békében.

Translate »